شبکه دولت، مجموعهای امن، قابل اطمینان و با پهنای باند مناسب از زیرساختهای ارتباطی، سختافزاری و نرمافزاری استاندارد با برخورداری از سرمایههای معنوی و بر اساس قوانین، مقررات و توافقات است که به هدف تسهیل، تسریع و امن سازی تبادل اطلاعات بین ذینفعان و ارائه خدمات الکترونیکی به آنها، در لایههای عمومی و اختصاصی با رعایت الزامات امنیتی متناسب با سطوح دسترسی ایجادشده است.
در تعریف فوق نکات زیر حائز اهمیت است:
نهاد ریاست جمهوری ستاد اداری رییسجمهور برای اداره و مدیریت کشور است با توجه به نقش فناوری اطلاعات در کمک به انجام مطلوب مأموریتهای اصلی نهاد، شبکه دولت برای ایجاد جریان اطلاعات صحیح و بهنگام جهت تصمیمسازی بهمنظور هماهنگی و نظارت برای تعاملات بین دستگاهی، باهدف ارتباط امن و باکیفیت در سطح مدیران اجرایی کشور توسط نهاد ریاست جمهوری ایجاد گردید.
از سال 1376 بهمنظور تبادل اطلاعات و مکاتبات در سطح دستگاههای عضو هیأت دولت شبکه دولت راهاندازی و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. این شبکه اثربخشی قابلتوجهی از حیث افزایش سرعت و کاهش هزینه در ارسال و دریافت مکاتبات بین دستگاههای متصل داشت.
در سال 1380 با توجه به تأمین بخش عمدهای از اطلاعات موردنیاز دولت و وزارتخانهها توسط سازمانها و ادارات کل استانی، اتصال سایر دستگاههای اجرایی و ادارات کل استانی به شبکه دولت آغاز شد.
از سال 1380 تا 1385 با حمایت نهاد ریاست جمهوری و همکاری استانداریها، شبکه دولت در استانها تا سطح ادارات کل توسعه یافت.
از سال 1385 تا 1388 با برقراری ارتباط شبکههای استانی با هسته مرکزی، شبکه یکپارچه دولت ایجاد و در تاریخ 23/7/1388 توسط رییسجمهور محترم وقت الزام استفاده از شبکه دولت برای انجام تبادل مکاتبات و اطلاعات بین دستگاههای دولتی ابلاغ گردید.
طی سالهای 1388 تا 1393 شبکه دولت در سطح شهرستانها توسط استانداریها با مشارکت فرمانداریها و هماهنگی نهاد ریاست جمهوری گسترش یافت.
شبکه دولت تا تیرماه 1393 با 8388 نقطه، 6 سامانه کاربردی فرا سازمانی (سامانه یکپارچه مراسلات الکترونیکی دولت (سیماد)، سامانه الکترونیکی ارتباط مردم و دولت (سامد)، سامانه نظارت الکترونیکی (دیوان محاسبات کشور)، سامانه نظارت آنی معاونت نظارت مالی و خزانهداری کل کشور (سناما) و سامانه سفرهای خارجی کارکنان دولت) با بیش از 24000 کاربر با مدیریت و راهبری مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و امنیت نهاد ریاست جمهوری توسعهیافته است.
تا پایان بهمن ماه 1394 شبکه دولت با اتصال 12650 واحد اداری در سطح کشور از 24 سامانه و خدمت شبکه دولت استفاده نموده اند.
شبکه دولت با ایجاد بستری قابلاعتماد در برقراری ارتباط و تبادل الکترونیکی اطلاعات بین ستاد وزارتخانهها، سازمانها، استانداریها و ادارات کل استانی را با امنیت و پایداری بیشتر میسر ساخت. این بستر با به حداقل رساندن مکاتبات کاغذی، تأمین اطلاعات موردنیاز سازمانها و مدیران دولتی را تسریع نموده و امکان فعالیت نظام مدیریت اطلاعات و نظامهای پشتیبانی تصمیم را در راستای تحقق دولت الکترونیکی فراهم نموده است.
شبکه دولت به عنوان مهمترین شبکه ارتباطی بین دستگاهی، با نقش مؤثر در همسوسازی و هماهنگی به منظور استفاده از تمامی ظرفیتها و سرمایههای فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور و ارائه همه خدمات الکترونیکی دولت به صورت یکپارچه و امن به ذینفعان، زمینه تحقق دولتی فراگیر، هوشمند و با سطح بالایی از شفافیت و سلامت اداری را فراهم خواهد نمود.
شبکه دولت با بهرهگیری از استانداردها و نظامهای مدیریتی، زیرساختهای ارتباطی، سختافزاری و نرمافزاری را فراهم مینماید تا تعاملات الکترونیکی، جریان صحیح اطلاعات و خدمات یکپارچه به صورت آسان، امن و سریع به ذینفعان ارائه گردد.
اهداف عالی شبکه دولت عبارتاند از: